Terug naar de Homepage   Hier vindt u algemene informatie over portretinopdracht   Hier vindt u een overzicht van de bij ons aangesloten kunstenaars   Begin hier uw zoektocht   Vaakgestelde vragen   Adresgegevens    

Veel Gestelde Vragen

Waarom kunt u beter via "Portretinopdracht" een kunstwerk bestellen dan direct bij de kunstenaar?
Wat kost een portret?
Wat is de procedure bij een portret in opdracht?
Moet ik voor het portret poseren of kan de kunstenaar foto's gebruiken?
Hoe lang is een kunstenaar bezig met het voltooien van een schilderij of beeldhouwwerk?
Kan een kunstschilder of beeldhouwer een portret maken van een overleden persoon?
Kan ik een foto opsturen om een portret van te laten maken?
Is een naaktportret mogelijk?
Hoe bescherm je een schilderij?
Hoe bescherm je een aquarel en een pasteltekening?

V:  Waarom kunt u beter via "Portretinopdracht" een kunstwerk bestellen dan direct bij de kunstenaar?

A:

Wij hebben meer dan 10 jaar ervaring in het bemiddelen bij kunstopdrachten en hebben een gedegen inzicht in en kennis van de verschillende processen en vereisten die bij een portretopdracht aan de orde komen, daardoor kan voor u de opdracht soepel en plezierig verlopen.
 1. Wij weten wat er bij een portretopdracht komt kijken en kunnen u helpen een voorselectie te maken van een aantal van onze kunstenaars die het beste passen bij uw wensen. Het aanbod van de bij ons aangesloten kunstenaars omvat ruim scala aan verschillende stijlen en technieken.
 2. Wij werken uitsluitend met professionele kunstenaars om ervoor te zorgen dat uw kunstwerk van de hoogste kwaliteit is. Dit kan u tevens veel tijd besparen bij het zoeken naar kunstenaars voor uw portret.
 3. Door middel van "Portretinopdracht" bent u ook in staat om zoveel kunstenaars te benaderen als nodig is om de kunstenaar te kunnen kiezen die het beste aansluit bij uw wensen.
 4. Wanneer u voor een kunstenaar gekozen hebt, verzorgen wij het gehele proces voor u vanaf het verlenen van de opdracht tot aan de voltooiing van het kunstwerk. We hebben ook regelmatig contact met de kunstenaar en houden u op de hoogte van de voortgang.
 5. Eventuele vragen of zorgen die u hebt tijdens het proces bespreken wij namens u met de kunstenaar. Deze bemiddelingsmethode is voor u in feite makkelijker en ook geeft de kunstaar hier meestal de voorkeur aan.
 6. Tenslotte werken wij samen met een aantal vakkundige lijstenmakers die aan klanten die via "Portretinopdracht" een lijst bestellen korting geven.

V:

Wat kost een portret?

A:

De prijs van een portret zal variëren en wordt bepaald door meerdere factoren zoals:

 1. De kunstenaar die u kiest.
 2. De gebruikte techniek. Een olieverf schilderij bijvoorbeeld zal meer kosten dan een tekening en een portret in brons is duurder dan een geboetseerd portret.
 3. De kostprijs varieert naar gelang hoeveel van het lichaam wordt afgebeeld, dat wil zeggen kop en schouders, ten halve lijve (met of zonder handen) of ten voeten uit. De prijs kan ook variëren afhankelijk van hoe complex de achtergrond is.
 4. Het formaat.
 5. Bijkomende kosten als een kunstenaar in het buitenland woont, zoals huisvesting en reiskosten.

V:

Wat is de procedure bij een portret in opdracht?

A:

Bezoek onze website (Portretinopdracht) en gebruik dit als uitgangspunt bij het kiezen van de kunstenaar (of kunstenaars), de techniek en/of de stijl van werken. Ook kunt u tijdens een persoonlijk bezoek aan onze galerie De Kunsthuiskamer te Amsterdam voorbeelden van portretten bekijken, van de bij ons aangesloten kunstenaars.

Wij kunnen dan met u overleggen en u adviseren welke kunstenaars het beste aansluiten bij uw wensen, tijdschema en budget.

Heeft u eenmaal de kunstenaar voor uw portret gekozen, dan zal de kunstenaar persoonlijk met u contact hebben om diens werkwijze en uw wensen tot in detail te bespreken en op elkaar af te stemmen. Daarna stellen wij in overleg met de kunstenaar de definitieve prijs vast en leggen die aan u voor.

Nadat u heeft besloten de opdracht te verstrekken ontvangt u een opdrachtbevestiging ter ondertekening en is een aanbetaling van 25 % van de totale kosten (incl. BTW) vereist. Wij zullen u regelmatig op de hoogte houden van de voortgang van het kunstwerk.

Wanneer het kunstwerk voltooid is wordt u uitgenodigd om het te komen bekijken - of er wordt indien nodig een digitaal beeldbestand aan u toegezonden. Eenmaal goedgekeurd zenden wij u een rekening voor het nog openstaande bedrag die binnen 14 dagen voldaan dient te worden.

V:

Moet ik voor het portret poseren of kan de kunstenaar foto's gebruiken?

A:

Er zijn kunstenaars die uitsluitend naar levend model werken, maar de meeste portretkunstenaars werken met behulp van fotografie. Kleine kinderen bijvoorbeeld kunnen vaak niet lang stil zitten. Foto's worden meestal gemaakt door de kunstenaar zelf, zodat ze rekening kunnen houden met lichtval en compositie. Het kan zowel bij de klant thuis als in het atelier van de kunstenaar. Op grond van deze foto's legt de kunstenaar een voorstel voor de compositie ter goedkeuring aan u voor.

V:

Hoe lang is een kunstenaar bezig met het voltooien van een schilderij of beeldhouwwerk?

A:

Dit hangt af van de kunstenaar en welke techniek of stijl van portretteren wordt gebruikt. Bijvoorbeeld, een portret in olieverf vraagt gemiddeld 6 weken, een tekening kan soms in één middag, een geboetseerd beeld duurt 2 of 3 weken en voor een bronzen beeld zijn gemiddeld 3 maanden nodig.

V:

Kan een kunstschilder of beeldhouwer een portret maken van een overleden persoon?

A:

Sommige kunstenaars zijn daartoe in staat, vooropgesteld dat zij van kwalitatief goed beeldmateriaal kunnen worden voorzien om vanuit te werken. Waarschijnlijk zal de kunstenaar ook een aantal persoonlijke vragen stellen over de overledene om een idee te krijgen over diens persoonlijkheid zodat die in het postuum portret tot uitdrukking kan worden gebracht.Wij kunnen u adviseren over welke kunstenaars in staat zijn om dit te doen.

V:

Kan ik een foto opsturen om een portret van te laten maken?

A:

Mensen willen vaak iemand (als verrassing) zijn of haar geschilderd portret feestelijk aanbieden en hebben daarvoor een foto uitgekozen. Deze werkwijze zullen wij zeker niet aanmoedigen, omdat onze ervaring is dat een dergelijke foto doorgaans van onvoldoende kwaliteit is om als uitgangspunt voor een goed portret te dienen. Bij voorkeur laten wij onze kunstenaars zelf foto's maken. Tijdens zo'n foto-sessie kan de kunstenaar het wezen van de te portretteren persoon treffen en tevens aandacht besteden aan de ideale compositie en belichting. Bij kinderen zijn vaak meerdere foto-sessies nodig om dit te bereiken.

V:

Is een naaktportret mogelijk?

A:

Het merendeel van de bij ons aangesloten kunstenaars hebben ruime ervaring met naaktportretten. De procedure is dezelfde als bij geklede portretten en, aangezien al onze kunstenaars professioneel zijn, wordt de hierbij passende discretie consequent gehandhaafd. Voordat u een contract ondertekent wordt altijd uw toestemming gevraagd om uw portret te gebruiken voor publicatie op onze website en voor promotiedoeleinden door de kunstenaar. Het is uw keuze of u wilt dat het portret wordt gepubliceerd of niet.

V:

Hoe bescherm je een schilderij?

A:

De meeste kunstenaars brengen een retoucheervernis aan als een olieverfschilderij stofdroog is. Dit herstelt bij eventueel ingeschoten (doffe) partijen de kleurdiepte en transparantie. Het is aan de kunstenaar te bepalen of dit al dan niet nodig is. Na een jaar, is het raadzaam een slotvernis te laten aanbrengen om het schilderij te beschermen (dit wordt meestal gedaan door de kunstenaar).

Acrylschilderijen moet ook beschermd worden met een slotvernis, maar aangezien de droogtijd hier zeer kort is, verzorgd de kunstenaar dit meestal direct na het schilderen. U kunt kiezen voor een glanzend of een mat vernis.

Direct zonlicht zal de kleuren van het schilderij na verloop van tijd doen verbleken. U dient bij het kiezen van de plaats voor uw portret daar rekening mee te houden.

V:

Hoe bescherm je een aquarel en een pasteltekening?

A:

Aquarelschilderingen en pasteltekeningen op papier moeten achter glas worden ingelijst. Door middel van een zuurvrij passe-partout karton wordt een ruimte gecreëerd tussen het kunstwerk en het glas, hierdoor wordt voorkomen dat de tekening het glas raakt en daardoor beschadigd.

Bij aquarelverf en pastel geldt in nog sterkere mate dan voor schilderijen dat blootstelling aan invallend zonlicht moet worden vermeden.

partners en filialen
Koppelaar's Kunsthuiskamer
Lijstenmakerij Krützmann Amsterdam
kinderportrettendubbelportrettenfamilieportrettengroepsportrettenofficiële portretten
dierenportrettenportretten van huizenportretten van interieurs
portretten van schepenportretten naar foto's