Beste lezer,

Het is even stil geweest rondom De Nederlandse Portretprijs maar achter de schermen zaten we niet stil. Hieronder volgt een verslag van activiteiten en gebeurtenissen.

(Geen) Weekend van het Portret
Dit jaar (2024) zal DNP helaas geen Weekend van het Portret kunnen organiseren. Sinds 2018 werd eens in de twee jaar deze portretten-tentoonstelling in Loods 6 te Amsterdam gehouden. Ondanks dat hieraan geen prijs verbonden was, was de belangstelling voor deze tentoonstelling altijd groot, zowel van de kant van de kunstenaars als van het publiek. Elke editie kende een thema en een bescheiden programma met een lezing en/of debat, en met mini-lezingen van de kunstenaars.
De reden dat DNP deze tentoonstelling niet opnieuw organiseert is dat de kosten de pan uit rezen, wat onze stichting niet kan opbrengen. Dat de tentoonstelling er niet komt is behalve pijnlijk voor de kunstenaars en jammer voor het publiek ook hinderlijk voor onze organisatie. Tijdens dat Weekend vond namelijk altijd de overhandiging plaats van de portretten (2D en 3D) die de winnaars van DNP van het voorgaande jaar in opdracht maakten. Die overhandiging is altijd in aanwezigheid van de geportretteerden: Dit jaar zijn dat schrijfster Jolande Withuis, geportretteerd door de prijswinnende schilder Khairzul Ghani, en jazzmusicus Ronald Snijders, geportretteerd door de prijswinnende beeldhouwer Bart Janssen.
Onze stichting vond evenwel een andere, uitermate geschikte locatie voor dit belangwekkende event: De overhandiging van deze werken zal in oktober aanstaande plaatsvinden in de Amsterdamse kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae in aanwezigheid van de geportretteerden.
 
2 maart 2024