Skip to content
Mijn account | Help

Informatie

Over De Nederlandse Portretprijs (DNP)

Over Stichting De Nederlandse Portretprijs
Stichting De Nederlandse Portretprijs stelt zich ten doel om de hedendaagse portretkunst – in 2D en in 3D – te bevorderen. Om aandacht voor hiervoor te krijgen organiseert DNP eens in de twee jaar een wedstrijd onder in Nederland werkende portrettisten. Dit betreft twee geldprijzen, één in de categorie 2D en één in de categorie 3D, en daarbij prijzen voor Jong Talent (2D en 3D), eventueel aanmoedigingsprijzen en een Publieksprijs. Deze prijzen geven aan de winnende kunstenaars en aan de genomineerden de nodige publiciteit: via krant, televisie en social media. De prijs werd in 2017 voor het eerst uitgereikt. 

Parallel aan de prijs organiseert stichting DNP een expositie van alle genomineerde werken. Een onafhankelijke, deskundige jury selecteert uit digitaal ingezonden werk ca. 120 portretten en kiest ter plekke daaruit 50 werken. Uit deze laatste selectie wordt de tentoonstelling samengesteld, welke nog voorzien van een zorgvuldig samengestelde catalogus. Een zijprogrammering met workshops, minicolleges, lezingen geeft de nodige verdieping. Ter verbreding organiseert de stichting DNP voor jongeren tot 18 jaar de Selfieportretprijs. Ook deze prijs wordt begeleid door een tentoonstelling met een bescheiden catalogus. De eerstvolgende editie 2025 wordt gehouden in Slot Zeist. 

Een ander belangrijke activiteit is de organisatie van het Weekeind van het Portret. Dit is geen wedstrijd, maar een presentatieplek met een thema. De geselecteerde werken worden geëxposeerd in Loods 6 te Amsterdam. Dit weekeind wordt altijd gehouden in het jaar dat er geen wedstrijd is. Dit geldt niet voor het jaar 2024.

Stichting DNP wil in de toekomst kunnen beschikken over een vaste presentatieplek.